MediFOOD

Zdrava prehrana je temelj života u ravnoteži, stoga vam donosimo nutricionističke preporuke i sedmodnevni jelovnik prilagođen osobama s dijabetesom.

Pravilna prehrana

Temelj zdrave prehrane čine cjelovite žitarice (naglasak na zob), povrće (naglasak na salate, sirovo i ukiseljeno/fermentirano povrće, minimalna termička obrada), sjemenke, orašasti plodovi (izuzev prženog, usoljenog kikirikija), mahunarke, gljive, jaja (max. 1 žumanjak dnevno), sitna plava riba, bijela riba (izbjegavati ribu iz uzgoja), bobičasto voće, ekstra djevičansko maslinovo ulje / bučino ulje, avokado, te začini: morska sol, papar, kurkuma, cimet, bosiljak, ružmarin, origano.

Izbjegavati treba ne-integralnu tjesteninu, kruh i pekarske proizvode (osim proteinskog kruha sa sjemenkama), krumpir (osim kuhanog i ohlađenog), punomasne sireve, mlijeko, voćne jogurte, pudinge, putar/maslac i margarin, kolače, slatkiše, čokoladu, crveno meso, mesne nareske/prerađevine (posebice hrenovke, kobasice i paštetu), majonezu, duboko prženje hrane, sušeno voće, kukuruz, pivo, žestoka pića, gazirane sokove i kupovne voćne sokove.

JELOVNIK

Naši stručnjaci nutricionisti kreirali su posebno za vas jelovnik balansirane prehrane, kako biste cijeli MediLIFE tjedan proveli hraneći se zdravo.