INTERVJU

LUKA KONČURAT

Razgovor je jedna od temeljnih ljudskih potreba. Ništa ne pruža takav osjećaj razumijevanja kao razgovor s nekim tko prolazi kroz slične poteškoće kao mi sami. Stoga vam MediTALK donosi inspirativne razgovore s ljudima koji uspješno žive s dijabetesom, ostvarujući pritom i poslovne uspjehe i privatno zadovoljstvo. Vjerujemo da će vas njihove riječi inspirirati da i vi ostvarite sve svoje životne snove i živite u ravnoteži.

U nastavku pročitajte intervju u cijelosti:

Luka, strastveni si sportaš. Kojim sportom/sportovima se baviš?

Bavim se trail trčanjem i triatlonom. U posljednje vrijeme ipak naginjem ka trail trčanju, a općenito volim dugoprugaške discipline.

Budući da boluješ od šećerne bolesti tip1, imaš li izazova u regulaciji tokom treninga, utrka?

Naravno! Trenirati naporno i imati dijabetes tip 1 izazov je sam po sebi, međutim za sve postoji adekvatno rješenje. Tako npr. uvijek (baš uvijek) tijekom treninga nosim ugljikohidrate brzog djelovanja u različitim oblicima. Glukoza u krvi tijekom treninga može naglo padati, a kada se takvo nešto dogodi uvijek na vrijeme interveniram.

Koje su najzahtjevnije utrke koje si završio?

U posljednje vrijeme 100 milja Istre protekle (2022.) godine. Radi se o dugoprugaškoj trkačkoj disciplini na prirodnim planinarskih stazama. Konkretno, ovo natjecanje je imalo 168 km sa 6.550 m aktivnog uspona. Za mene je trajalo 27 h 22 min.

Pravilna prehrana je jako važna kod osoba sa šećernom bolešću. Posjeduješ ISSN diplomu za sportski nutricionizam. Koliko ti osobno znanje pomaže u regulaciji bolesti?

Osobno znanje je od velike važnosti zato što je naše tijelo jedinstveno. Poznavanje vlastitog tijela u kombinaciji sa poznavanjem načina kako općenito ljudsko tijelo funkcionira pomaže mi da donosim dobre odluke. I ja nailazim na nejasnoće, ali takav nam je ponekad dijabetes. Moj je fokus da osiguram tijelu ono što tijelu treba, u onom trenutku kada mu to treba i u onoj količini koliko mu treba. Bez konkretnog znanja i iskustva u ovom području ne bih to mogao.

Vjerojatno si odličan kuhar. To znači da ostali ukućani nemaju pristup kuhinji?

Odličan ne, ali prosječan zasigurno da! Svi su dobrodošli u mojoj kuhinji. Inače, veselim se zajedničkom pripremanju konkretnih jela. Nisam ljubitelj dugotrajnog kuhanja, već ipak pribjegavam malo jednostavnijim kombinacijama, ali obroci mi moraju biti nutritivno kompletni u svakom pogledu.

Imaš li savjet oko prehrane za sve oboljele?

Jedite prirodne namirnice i usmjerite se većinom na hranu, a manje na gotove proizvode. Želim reći – jedite sezonsko i svježe voće i povrće, svježe meso i ribu, jaja i mliječne proizvode. Možete ove namirnice nabavljati redovito iz OPG-ova diljem Hrvatske. Ako ste pak u nekoj žurbi, uvijek možete posegnuti za nekim brzim rješenjem iz trgovine kao npr. energetskom pločicom ili pak nekom mozzarellom, a ovisno o trendovima glukoze u krvi. Budite kreativni u kuhinji. Preporučio bih svakako redovitu konzumaciju zelenog lisnatog povrća  (špinat, kelj, blitva itd.) kroz tjedan.
Nadalje, gledajte na nutritivno siromašne proizvode kao izuzetak, a ne pravilo. Ovdje mislim na razne grickalice, alkoholna pića, gazirane sokove raznih vrsta, pekarske proizvode i tome slično. Naime, ovdje se radi o proizvodima koji su poprilično kalorični, a nutritivno gledano jako su siromašni mineralima i proteinima. Još uz to, poigravaju nam se sa glukozom u krvi.

 

Nastupili smo zajedno na mHealth Grand Tour, biciklističkoj avanturi od Brisela do Barcelone. Tada smo prvi put upoznali Dexcom G4 uređaj za kontinuirano mjerenje glukoze i bili oduševljeni koliko očitanje glukoze može biti jednostavno. Ovog trenutka Dexcom One je dostupan i u Hrvatskoj. Reci nam koliko tebi moderna tehnologija olakšava regulaciju tokom svakodnevnih aktivnosti?

Olakšava zaista jako puno jer unutarnji osjećaj kretanja glukoze zaista može zavarati osobu. Moderna tehnologija (inzulinska pumpa, senzori za mjerenje glukoze, dijeljenje razina kretanja glukoze putem aplikacija) omogućava nam da na kvalitetan način pratimo trendove kretanja, a trendovi nam olakšavaju da u pravo vrijeme poduzmemo pravi korak. Voditi brigu o dijabetesu zaista je izazov na svakodnevnoj razini. Moderna tehnologija omogućava da ne idemo zaobilaznim putem i da pravovremeno reagiramo.

Na sljedećim utrkama sigurno će ti biti lakše voditi brigu o regulaciji?

Apsolutno hoće jer već jako dobro poznajem što se događa s mojim tijelom, ali uz sustav za kontinuirano mjerenje glukoze imam i sve dostupne informacije o kretanju glukoze u „real-time“ vremenu.

 

Ima li neka zahtjevna utrka na vidiku?

Evo upravo sam u fazi posljednjih priprema za trail utrku 60 km u Sloveniji početkom svibnja. Bit će baš zabavno! Slovenija je predivna zemlja! Osim toga, neka daljnja ambicija je svjetsko prvenstvo u trail trčanju, točnije event Ultra Trail du Mont Blanc, ali 2024. godine. Imam pravo prijaviti se, ali i vremena za odlučiti se do kraja ove godine.

 

Za kraj molim te za pozitivnu misao.

Svatko je poseban i jedinstven u svakom pogledu i upravo zato smatram da je ključ uspjeha učenje o samome sebi. Danas uz modernu tehnologiju zaista sve možemo maksimalno iskontrolirati. Preporučam svima da se educiraju i ohrabrujem sve da se odvaže raditi stvari koje ih motiviraju na dnevnoj razini te da žive punim plućima svaki dan!

 

 

Ne propustite i ostale:

LAURA CRVENKA

Laura, boluješ od šećerne bolesti već 14 godina. Sjećaš li se trenutaka dijagnoze bolesti? Dugo vrijeme je u pitanju, no sjećam se pojedinih stvari. Najviše

Pročitaj intervju »

DENIS ŽUPAN

Denis, obolio si od šećerne bolesti s tri godine. Ti vjerojatno ne pamtiš taj trenutak, ali tvoji roditelji sigurno pamte. Kako su prihvatili dijagnozu? Da,

Pročitaj intervju »